Avoindatassa voi nyt määritellä tietoaineistolle HVD-kategorian.
Ajankohtaista
Asiakastarina: Suomi.fi-avoindatan aktiivikäyttäjät Kela ja Fintraffic näkevät tulevaisuudessa paljon mahdollisuuksia vapaasti käytettävälle tiedolle
Ostolaskudatan lisääminen avoindata.fi-palveluun
Tähän artikkeliin olemme koostaneet muutamia ohjeita ostolaskudatan lisäämiseen liittyen.
Kevään 2023 kehitysuutiset
Tähän uutiseen on koottu kevään 2023 kehitysuutisia Avoindata.fi-palvelussa.
Disqus-kommentointityökalu poistuu käytöstä
Disqus-kommentointityökalu poistetaan käytöstä avoindata.fi-palvelusta perjantaina 16.6. Kommentointityökalu oli kokeilussa eikä se enää täytä tietosuojavaatimuksiamme, jonka takia sen käytöstä on päätetty luopua.
Uusi asiakaspalautelomake avoindata.fi-sivustolla
Olemme ottaneet käyttöön Suomi.fi-laatutyökalujen palautelomakkeen, jonka kautta keräämme palvelusta asiakaspalautetta. Palautelomakkeen avulla voit nyt arvioida asiointikokemustasi arvosanalla 1-5 ja antaa halutessasi myös sanallista palautetta. Palautelomakkeen löydät sivun alalaidasta. Palautetta käytetään palvelun kehittämiseen.
Avoindata.fi:n tuotantopäivitys 16.12.
Avoindata.fi päivitettiin 16.12. Päivitys sujui ongelmitta. Uusimmassa päivityksessä lisäsimme palveluun yleishaun, jolla voi hakea tietoaineistoja, rajapintoja, sovelluksia ja tuottajia. Lisäksi korjasimme palvelun tarjoamia tilastoja ja palvelussa esiintyneitä virheitä.
Tiedon jakamisen toimintamallin päivitetty versio julkaistu myös ruotsiksi ja englanniksi
Päivitetty versio tiedon jakamisen mallista julkaistiin avoindata.fi:ssä lokakuussa. Versio oli avoimesti kommentoitavana syyskuussa. Kiitämme kaikista kommenteista. Ne otettiin huomioon lopullisessa versiossa.
Avoindata.fi:n tuotantopäivitys 7.12.
Avoindata.fi päivitettiin 7.12. Päivitys sujui ongelmitta. Uusimmassa päivityksessä oli lähinnä virheenkorjauksia muun muassa artikkelien aihesanoihin ja sovellusten kuviin.
TiHA-hankkeen loppuseminaari esitteli hankkeen tuotoksia ja tulevaisuuden näkymiä
Valtiovarainministeriön tiedon hyödyntämisen ja avaamisen hanke (TiHA) järjesti kaikille avoimen loppuseminaarin torstaina 3.11.2022. Tapahtumassa keskusteltiin tiedon jakamisesta ja yhteisistä toimintamalleista, tiedon laadun edistämisestä sekä API-periaatteista ja yhteentoimivuudesta. Hankkeen tuotoksiin oltiin tyytyväisiä ja niistä käytiin aktiivista keskustelua.
Avoindata.fi:n tuotantopäivitys 18.11.
Palvelu päivitettiin taas 18.11.2022. Päivityksessä uusittiin palvelun etusivu, yhtenäistettiin lisenssejä ja parannettiin aineistojen kuvailuun käytettäviä tietomalleja ja niiden kuvauksia.
Rajapinnat näkyviin avoindata.fi-palvelussa
Eriytämme ohjelmointirajapinnat tietoaineistoista omalle sivulleen lokakuun lopussa. Muutos helpottaa rajapintojen löytämistä ja kuvailua.
Kommentoi tiedon jakamisen toimintamallin päivitettyä versiota
Olemme jatkokehittäneet maaliskuussa julkaistua tiedon jakamisen toimintamallia, ja se on nyt kaikkien avoimesti kommentoitavana 14.9.–30.9.
Asiakastyytyväisyyskysely vuonna 2022 – palveluun ollaan tyytyväisiä
Toteutimme alkuvuodesta 2022 asiakastyytyväisyyskyselyn, jossa selvitimme käyttäjiemme mielipiteitä palvelua kohtaan ja toiveita tulevaisuuden kehitykselle. Vuosittaisella kyselyllä haluamme osallistaa käyttäjiämme palvelun kehitykseen. Kaikki kyselyn vastaajat olivat palveluun joko melko tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä. Parannettavaa nähtiin erityisesti sivuston hakutoiminnoissa ja uusia avoimen tiedon (datan) julkaisuja toivottiin lisää.
Kommentoi arvokkaiden tietoaineistojen luonnosta 21.6. mennessä
EU:n komissio kerää palautetta luonnoksesta arvokkaista tietoaineistoista (englanniksi High Value Datasets, HVD). Säädöksen tarkoituksena on, että tiettyihin aihealueisiin liittyvä data avattaisiin kaikissa EU-maissa mahdollisimman yhtenäisellä tavalla.
Avoindata.fi:n kehitys – tiekartta vuodelle 2022
Vuonna 2022 avoindata.fi:n kehitys keskittyy palvelun tietoturvallisuuden parantamiseen, tiedon hyödyntämisen ja avaamisen hankkeessa tehtyihin opassisältöihin ja käyttöliittymäparannuksiin.
Oletko tyytyväinen avoindata.fi-palveluun? Vastaa käyttäjäkyselyymme!
Mikä toimii mielestäsi palvelussa hyvin ja missä olisi vielä kehitettävää? Kerro meille mielipiteesi 7.5.2022 mennessä vastaamalla käyttäjäkyselyymme. Vastauksia hyödynnetään palvelun kehityksessä, joten jokainen vastaus on arvokas.
Palvelussa nyt paranneltu opas ja uusia sisältöjä
Avoindata.fi-palvelussa on nyt saatavilla uusia opassisältöjä. Valtiovarainministeriön Tiedon hyödyntämisen ja avaamisen hankkeessa valmistellut tiedon jakamisen toimintamalli sekä julkisen hallinnon API-periaatteet julkaistiin palvelussa maaliskuussa 2022. Käy tutustumassa sisältöihin ja anna meille palautetta, jos et jo ole sitä tehnyt.
Kehityssuunnitelma vuodelle 2021
Vuonna 2021 avoindata.fi-palvelua pienkehitettiin resurssien puitteissa. Suurimpia kehityskohteita vuodelle oli palvelun käyttämän CKAN-alustan versiopäivityksen sekä rajapintakatalogin valmistelu. Kehitystä jatketaan vuonna 2022.
Ongelma sähköpostien lähettämisessä - KORJATTU
Avoindata.fi:n sisällönhallintajärjestelmän päivitys kesäkuun puolivälissä toi mukanaan ikävän ongelman, ja palvelumme ei ole pystynyt lähettämään sähköposteja sen jälkeen. Nyt vika on kuitenkin löydetty ja korjattu. Jos olet yrittänyt ottaa meihin yhteyttä yhteydenottolomakkeella viimeisen kuukauden aikana, etkä ole saanut vastausta, lähetäthän viestisi uudelleen. Pahoittelemme tästä aiheutunutta vaivaa.
Tietoaineistojen kategorisointi päivitetty
Avoindata.fi:n käyttämät tietoaineistojen kategoriat on nyt päivitetty, ja lähes kaikki avoimen datan tietoaineistot on liitetty vähintään yhteen kategoriaan. Käy tarkistamassa omien tietoaineistojesi kategorisointi.
Avoimesta datasta on moneksi
Esittelemme avoindata.fi:n sisältötiimin viimeisen työviikon kunniaksi avointa dataa hyödyntäviä suosikkisovelluksiamme. Lue, mitkä avoimen datan sovellukset sinunkin kannattaisi ehdottomasti ottaa käyttöösi!
Avoindata.fi:n DCAT-AP-laajennos
Avoindata.fi on nyt DCAT-AP-yhteensopiva! Löydät palvelustamme myös lisätietoa DCAT-standardista, DCAT-AP-profiilista sekä avoindata.fi:n omasta laajennoksesta.
Catalog.xml ja catalog.jsonld poistettu käytöstä väliaikaisesti
Olemme toistaiseksi poistaneet käytöstä catalog.xml ja catalog.jsonld luomisen varmistaaksemme, että catalog.rdf luodaan aina.
Vuosi 2019 paketissa! Mitä on luvassa vuodelle 2020?
Vuosi 2019 oli täynnä merkittäviä tapahtumia avoimen datan saralla, ja paljon tapahtui myös omassa palvelussamme. Avoindata.fi:n kehityksessä keskityttiin palvelun vakauden parantamiseen, käyttäjien pyytämiin ominaisuuksiin sekä sisällöntuotantoon.
EDP Landscaping Insight 2019
Euroopan dataportaali teettää vuosittain Landscaping Insight -kyselyn avoimen datan tilanteesta Euroopassa. Vuonna 2019 Suomi nosti sijoitustaan huimasti, mutta kehitys ei lopu tähän.
10 vuotta avointa dataa -tapahtuma — Avoindata.fi kiittää osallistuneita!
8.10. – 10.10. juhlittiin kulunutta kymmentä vuotta avoimen datan parissa Suomessa. Tapahtumassa muisteltiin kohokohtia menneiltä vuosilta ja asetettiin tavoitteita tuleville vuosille.
Organisaatioille määritelty alueellinen kattavuus
Alueellinen kattavuus määrittelee, kuinka suuren alueen tuottajan julkaisema data kattaa. Käy tarkistamassa oman organisaatiosi alueellisen kattavuuden paikkansapitävyys.
Palvelun kehitys lähikuukausina
Avoindata.fi-palvelua on vuoden 2019 aikana kehitetty jo valtavasti, mutta lisää on tulossa! Syksyn aikana palveluun on tarkoitus tehdä useita käyttäjiä hyödyntäviä parannuksia sekä lisätä uusia ominaisuuksia.
Kehitysyhteistyö muiden Euroopan dataportaalien kanssa
Maaliskuussa osallistuimme avoimen datan työpajaan ja paransimme kehitysyhteistyötä muiden Euroopan maiden dataportaalien kanssa. Pyrimme jatkossa tiiviiseen yhteistyöhön muiden dataportaalien kanssa erityisesti CKAN-alustan kehittämisen suhteen.
Kulissien takana tapahtuu
Kuuntelimme palautettanne ja kehitimme palvelua käyttäjäystävällisempään suuntaan. Kevään ja kesän aikana olemme hiljakseen parannelleet avoindata.fi:n toimintaa ja infrastruktuuria.
Laajennamme sovellusgalleriaamme - haluatko sovelluksellesi näkyvyyttä?
Oletko luonut avointa dataa käyttävän sovelluksen, nettisivun, visualisoinnin tai muun, tai haluatko kertoa meille kivasta avoimen datan sovelluksesta? Ilmianna itsesi ja sovelluksesi! Laajennamme sovellusgalleriaamme, joten nyt on hyvä hetki saada sovelluksellesi näkyvyyttä!
Avoimen datan avulla paremmat digitaaliset palvelut ja yhteiskunta
Suomi on maailman johtavia avoimen datan maita, ja avoimuus on ollut osa suomalaista hallinnon tapaa toimia jo vuosisatoja. Avoin data kehittyy jatkuvasti, mutta sitä hyödynnetään toistaiseksi varsin vähän. Lähitulevaisuudessa koko kaupunkisuunnittelu voisi pohjautua dataan siitä, miten ihmiset toimivat kaupungissa. Näin avoin data ohjaisi kymmenien miljardien eurojen kehityshankkeita aiempaa paremmin.
Tapaa avoindata.fi:n kesäharjoittelijat!
Jonna ja Meeri liittyivät Avoindata.fi:n sisällöntuotantotiimiin kesän ajaksi. Tehtävänämme on parantaa sivuston käytettävyyttä ja selkeyttää erityisesti oppaan sisältöjä.
Aiheet