Palvelun kehitys lähikuukausina

Avoindata.fi täytti 5 vuotta 15.9.2019, ja sen kunniaksi julkaisimme viime viikolla palvelun uuden etusivun. Avoindata.fi:n kehitys ei suinkaan jää tähän, vaan palvelun parannukset jatkuvat yhä. Tulemme helpottamaan datan lisäämistä ja ylläpitämistä uusilla hallinnointinäkymillä ja uudistetulla oppaalla. Otamme käyttöön CKAN-alustamme dashboard-ominaisuuden, jonka ansiosta näet kaikki omaa dataasi koskevat tiedot yhdestä paikasta. Opas auttaa kaikkia palvelun käyttäjiä ja opastaa palvelun käyttöön aina datan avaamisesta avatun datan hyödyntämiseen saakka.

Samalla kun datan lisääminen ja ylläpitäminen helpottuu, parannamme myös datan löydettävyyttä. Olemme juuri julkaisseet palvelussamme laajennetun haun, ja täydennämme sitä syksyn aikana uusilla hakuehdoilla — jatkossa voit hakea dataa palvelusta esimerkiksi maantieteellisen kattavuuden perusteella. Haku onnistuu pian myös DCAT-AP-profiilin pakollisia ja valinnaisia kenttiä käyttäen. Lisäksi tuomme palveluun mahdollisuuden käyttää SPARQL-hakua, sekä parannamme rajapintaamme datan haun ja ylläpitämisen osalta.

Datan lisäämisen, ylläpitämisen ja löydettävyyden parantamisen lisäksi on loogista, että palvelusta löytyvän datan määrä kasvaa. Otammekin syksyn aikana yhteyttä eri kuntiin ja pyrimme lisäämään heidän dataansa palveluumme. Alamme harvestoimaan yhä useampia lähteitä ja tarjoamme kunnille tukea datan avaamiseen.

Tietoaineistoihin liittyvien parannusten lisäksi aiomme keskittyä demonstroimaan avoimen datan käytännön hyötyjä laajentamalla sovellusgalleriaamme ja parantamalla sovellusten näkymistä palvelussamme. Jos sinulla on avointa dataa hyödyntävä sovellus, jonka haluaisit esille palveluumme, ota meihin yhteyttä! Lisäämme myös uusia tilastoja palveluumme ja parannamme sivuston yleisilmettä.

Jotta palvelun kehitys jatkuisi mahdollisimman käyttäjälähtöisesti, avaamme loppuvuoden aikana palvelun työjonon eli backlogin julkiseksi. Kuka tahansa voi kommentoida sekä parannusten prioriteettijärjestystä että yksittäisiä käyttöliittymäparannuksia. Otamme aina vastaan palautetta ja parannusehdotuksia yhteydenottolomakkeella. Jos haluat pysyä perillä avoindata.fi-palvelun uusista muutoksista, seuraa meitä Twitterissä @avoindatafi - kerromme siellä jokaisen sprintin jälkeen sprintin aikana tapahtuneista muutoksista.