Tulvariskialueet

Luonnonriskialueet WFS-latauspalvelu

Tietoaineiston yhteenvedosta

Paikkatietoaineisto sisältää ELY-keskusten ehdottamat ja maa- ja metsätalousministeriön 22.12.2024 mennessä nimeämät vesistö- ja meritulvien merkittävät tulvariskialueet sekä ELY-keskusten tunnistamat muut tulvariskialueet.

Alueiden rajauksissa on otettu huomioon tulvakartoituksen tarpeet. Merkittävien tulvariskialueiden nimeäminen tapahtuu tulvariskien alustavan arvioinnin perusteella. Arvioinnin tekevät vesistö- ja meritulvien osalta elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (ELY-keskukset). Kunnat arvioivat hulevesistä eli sade- ja sulamisvesistä aiheutuvat tulvariskit taajamissa. Kunnat eivät ole nimenneet merkittäviä hulevesitulvariskialueita.

Tulvariskin merkittävyyttä arvioitaessa otettiin huomioon tulvien todennäköisyys sekä niistä mahdollisesti aiheutuvat yleiseltä kannalta katsoen vahingolliset seuraukset. Tulvariskien alustava arviointi tehtiin ja merkittävät tulvariskialueet nimettiin vuonna 2010 voimaan tulleen tulvariskilain mukaisesti.

ELY-keskus huolehtii tulvariskilainsäädännön (620/2010, 4 §) mukaan vesistötulvariskien hallintaa palvelevasta suunnittelusta myös muilla kuin merkittävillä tulvariskialueilla. ELY-keskukset ovatkin tunnistaneet myös muita vesistötulvan tulvariskialueita, joilla tulvasta ei kuitenkaan arvioida aiheutuvan yleiseltä kannalta katsoen vahingollisia seurauksia.

Aineisto kuuluu SYKEn avoimiin aineistoihin (CC BY 4.0). Aineistosta on julkaistu INSPIRE-tietotuote.

Käyttötarkoitus: Tulvariskien hallinnan suunnitteluun

Lisätietoja: https://geoportal.ymparisto.fi/meta/julkinen/dokumentit/Tulvariskialueet.pdf http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2010/20100620 http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2010/20100659 https://www.vesi.fi/vesitieto/tulvariskialueet https://www.vesi.fi/suomeen-ehdotettu-18-merkittavaa-tulvariskialuetta/

The spatial dataset includes areas of significant fluvial and coastal flood risk proposed by ELY Centres and designated by the Ministry of Agriculture and Forestry by 22 December 2024, as well as other flood risk areas identified by ELY Centres.

The delineations of the flood risk areas have been prepared with consideration of the requirements for flood mapping. The designation of significant flood risk areas is based on preliminary flood risk assessments conducted by ELY Centres for fluvial and coastal floods. Municipalities are responsible for evaluating the flood risks caused by pluvial floods (urban floods resulting from heavy rainfall and snowmelt) in urban areas. However, no areas of significant pluvial flood risk have been officially designated by the municipalities.

In evaluating the significance of flood risk areas, both the probability of flooding and the potentially significant adverse consequences were considered. The preliminary flood risk assessments and designation of significant flood risk areas were carried out in accordance with the Flood Risk Management Act (620/2010), which came into force in 2010.

ELY Centres are also responsible, in accordance with the Flood Risk Management Act (620/2010, Section 4), for planning the management of fluvial flood risks in areas other than significant flood risk areas. For this reason, ELY Centres have also identified other fluvial flood risk areas where significant adverse consequences are not expected from a general perspective.

More information: https://www.finlex.fi/fi/laki/kaannokset/2010/en20100620.pdf https://www.finlex.fi/fi/laki/kaannokset/2010/en20100659_20100659.pdf https://www.vesi.fi/en/water-topics/how-are-flood-risks-managed/ https://www.vesi.fi/en/proposal-for-18-major-flood-risk-areas-in-finland/

This Syke’s dataset can be used according to open data license (CC BY 4.0). INSPIRE compatible dataset has been published.

Maa- ja metsätalousministeriö nimeää 22.12.2024 mennessä merkittävät tulvariskialueet vuosiksi 2014-2030 ELY-keskusten ehdotuksien mukaisesti. Ehdotuksien yhteydessä oli tunnistettu myös muita vesistötulvan tulvariskialueita.

Tällä kolmannella suunnittelukaudella ei ehdotettu uusia merkittäviä tulvariskialueita. Sen sijaan neljällä aikaisemmin nimetyllä alueella ei katsottu enää olevan merkittävää tulvariskiä. Kemijärvi poistui ehdotuksista padon korotuksen valmistuttua. Riihimäellä puolestaan saatiin uusittua kaikki mitoitukseltaan puutteelliset tierummut putkisilloiksi, mikä vähentää huomattavasti tulvariskiä. Lapualla uudet, tarkemmat tulvakartat osoittavat, että tulvariskikohteita on aikaisempaa vähemmän. Loviisassa puolestaan tulvariskejä estävät tai vähentävät toimenpiteet ovat toteutuneet tai niiden toteuttaminen on suunnitelmissa.

Toisella suunnittelukaudella vuonna 2018 puolestaan nimettiin kolme uutta aluetta ja kaksi aluetta jäi pois ensimmäisellä suunnittelukaudella vuonna 2011 nimetyistä alueista. Jo toteutuneiden, vuosien 2012–2013 tulvien takia uusiksi alueiksi nimettiin Lapväärtti ja Pyhäjoen alaosa ja tarkentuneiden vahinkoarviotietojen perusteella Kemin kaupunki. Tarkentuneet vahinkotiedot osoittivat myös, että tulvariski on aikaisempaa, kuuden vuoden takaista arviota pienempi Jyväskylässä sekä Raision, Naantalin ja Rauman rannikkoalueilla, minkä takia nämä alueet jäivät nyt pois merkittävien alueiden joukosta. Salo jäi puolestaan pois sen takia, että Uskelanjoen jääpatojen torjuntatoimet ovat edenneet onnistuneesti.

Merkittävien tulvariskialueiden tulvakartat tarkastetaan vuoteen 2025 mennessä. Näistä selviää minne tulva voi levitä ja millaista vahinkoa se voi aiheuttaa. Alueiden tulvariskien hallintasuunnitelmat myös tarkistetaan vuoteen 2027 mennessä. Niissä esitetään toimenpiteet tulvariskien estämiseksi ja vähentämiseksi (620/2010).

Tässä paikkatietoaineistossa esitetty tulvariskialueen rajaus kattaa alueen, jolle tullaan laatimaan/tarkistamaan em. tulvakartoitus. Vasta tulvakartoista saadaan tarkempi tieto alueen tulvavaarasta ja tulvariskistä. Esim. rakennuksen sijoittuminen rajatulle alueelle ei siis tarkoita sitä, että se olisi tulvariskissä.

ELY-keskukset ovat rajanneet tulvariskialueet perus- tai seutukarttatasolla. Alueiden rajauksessa on huomioitu tulvakartoituksen tarpeet. Rajaus on pyritty digitoimaan niin korkealta, että edes erityisen harvinainen, suuri tulva ei leviäisi rajauksen ulkopuolelle. Esim. kaavoituspainealue saattaa olla myös sisällytettynä rajaukseen, vaikka alue ei olisikaan nykyhetkellä tulvahaavoittuva. Rajaus tarkistetaan tulvakartoitusta aloitettaessa.

ELY-keskukset ovat laatineet rajaukset myös muista tulvariskialueista ja ne lisättiin aineistoon 12.11.2019 omana luokkanaan sekä päivitettiin 12.11.2024.

Ahvenanmaa ei ole nimennyt merkittäviä tulvariskialueita.

Lähde: Tulvariskialueet

Esikatselu

Data-aineistolle ei ole lisätty esikatselunäkymiä.

Lisätietoja

Muoto tuntematon
Katettu ajanjakso -
Data viimeksi päivitetty 28. marraskuuta 2024
Metatieto viimeksi päivitetty 28. marraskuuta 2024
Luotu 28. marraskuuta 2024
SHA256 -