Ekosystem för datadelning är ett mycket lämpligt begrepp för att förstå datadelning. I det här avsnittet beskrivs vad som avses med ekosystem och samarbetsnätverk för datadelning samt hurdana nätverk som finns.
Med ekosystem för datadelning avses ett nätverk som bildas av organisationer som delar information och instanser som utnyttjar delad information. Detta nätverk omfattar alla aktörer och system som deltar i att dela, administrera och utnyttja information. Ekosystemet är ofta dynamiskt, dvs. det förändras med tiden.
Den kraftiga ökningen av mängden data och underlättandet av delning förändrar vårt sätt att skapa värde i samhället. Värde skapas allt oftare så att människor och organisationer bildar nätverk där de samarbetar till exempel genom att dela data, behandlingsverktyg och kompetens sinsemellan. I ekosystemet skapar olika aktörer tillsammans värde för varandra och sina kunder, och därför framhävs betydelsen av rättvist samarbete.
Samarbete ligger i organisationernas intresse, eftersom det gör det möjligt för dem att utnyttja något som en annan organisation redan tidigare har gjort. Genom att bygga vidare på andra organisationers arbete kan organisationerna producera sina tjänster mer högklassigt och effektivt, men också skapa helt nya tjänster. I bästa fall gynnar den helhet som uppstår när information delas och utnyttjas alla parter i ekosystemet.
Ofta kräver en välfungerande datadelning en stor mängd olika kunskaper och därför ingår olika roller i ekosystemet för datadelning. I ekosystemet för datadelning lär sig olika aktörer kontinuerligt av varandra, eftersom det kunnande som behövs ofta finns hos olika personer och organisationer. Nedan presenteras hur Helsingfors stad har fördelat uppgifterna mellan olika roller i sitt eget ekosystem.
Helsingfors stads ekosystemmodell
Helsingfors stad utredde uppgifter i anslutning till ekosystemen och identifierade tiotals olika uppgifter och roller. Av dessa sammanfattades fem rollhelheter med hjälp av servicedesign. Helheterna presenteras nedan. I denna rollfördelning har ekosystemet definierats som en gemenskap bestående av olika aktörer. Plattformen är för sin del det sätt på vilket gemenskapen kopplas samman. Innan ett ekosystem uppstår måste man identifiera ett genuint behov av en ny lösning och data som kan hjälpa till att lösa behovet.
Möjliggörare - Vad och varför?
Möjliggörarens uppgifter:
- Inleder bildningen av ekosystemet
- Definierar värdelöftet, de strategiska målen och de etiska principerna
- Säkerställer att verksamheten har en ägare
- Skapar trovärdighet
Ägare - Hur produceras värde?
Ägarens uppgifter:
- Tar ansvar för den praktiska verksamheten
- Utarbetar en långsiktig utvecklingsplan
- Ansvarar för ekosystemets, plattformens och programmeringsgränssnittets funktion
- Kartlägger aktörerna och engagerar dem i dataekosystemet
Möjliggörarens och ägarens gemensamma uppgifter:
- Utarbetar en vision för ekosystemets framtida målbild som man vill uppnå inom en viss tidsperiod
- Uppskattar och säkerställer finansieringsbeloppet
Operatör - Hur delas data?
Operatörens uppgifter:
- Sköter det tekniska underhållet och monitoreringen av plattformen. Ofta sköts rollen i samarbete med ett utomstående företag inom IT-branschen.
Ägarens och operatörens gemensamma uppgifter:
- Kommer överens om förfarandena
Dataproducent - Vilka data delas?
Dataproducentens uppgifter:
- Delar data som motsvarar kundbehoven
- Beaktar mottagen respons så att de data som öppnats verkligen skapar värde och så att den som utnyttjar data kan bygga upp egna tjänster med hjälp av dessa data
Operatörens och dataproducentens gemensamma uppgifter:
● Ser tillsammans till att de data som delas är högklassiga och interoperabla
Dataanvändare - Vilka nya saker görs med data?
Dataanvändarens uppgifter:
- Ge respons om data till dataproducenten
- Producerar tjänster med hjälp av data
- Skapar ett värdelöfte för sin verksamhet
- Producerar innehåll
- Skaffar kunder
- Delar tjänsten med kunderna
Dataproducentens och dataanvändarens gemensamma uppgifter:
Till exempel i Suomi.fi-öppnadata fördelas rollerna enligt modellen på följande sätt:
- Möjliggörare: Finansministeriet, Europeiska unionen
- Ägare: Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
- Operatör: Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
- Dataproducent: Organisationer inom den offentliga förvaltningen i Finland, företag, medborgare
- Dataanvändare: Organisationer inom den offentliga förvaltningen, programutvecklare, medier, företag, medborgarorganisationer, medborgare, EU
Information som samlas in och förvaltas av den offentliga sektorn utnyttjas ofta endast för några lagstadgade uppgifter, även om samma information också kunde behövas någon annanstans. Genom ekosystem och samarbetsnätverk kan man beakta behoven hos dem som utnyttjar informationen så att informationen motsvarar användarnas behov. Ett ekosystem kan uppstå genom att man erbjuder information som motsvarar användarnas behov och skapar värde. Lagstiftningen medför också skyldigheter som förutsätter att vissa typer av information delas eller öppnas. Du kan läsa mer om lagstiftningen i fas 2 av verksamhetsmodellen.
Exempel och stöd för utveckling av ekosystem
Det lönar sig för en organisation som öppnar information att identifiera aktörer som är intresserade av den information som delas och befintliga nätverk kring ämnet som man kan delta i. Du kan läsa mer om identifiering av efterfrågan i fas 4 av verksamhetsmodellen.
Potentiella användare av informationen kan hjälpa organisationer med informationen som ska öppnas och med sättet på vilket den ska delas, till exempel i definitionen av programmeringsgränssnittet. Organisationerna kan aktivera dem som utnyttjar informationen till exempel genom enkäter, intervjuer, workshoppar, utbildningar, föreläsningar eller hackathoner.
Hackathon är ett evenemang där team av olika storlek skapar olika lösningar på särskilt definierade utmaningar eller uppdrag. Utmaningarna kan till exempel framföras av en organisation eller ett företag inom den offentliga förvaltningen. Teamen som deltar i Hackathon består i allmänhet av personer som är självstyrande, intresserade av ämnet och som representerar olika branscher och bakgrunder.
Hackathoner pågår vanligtvis i några timmar eller några dagar och teamen ska slutföra sina lösningar under evenemanget. I slutet av evenemanget belönas ofta de bästa lösningarna av de som definierar utmaningarna.
Hackathoner är vanligtvis evenemang med avslappnad atmosfär och goda möjligheter att nätverka och hitta samarbetspartner. I Finland har olika aktörer aktivt ordnat hackathoner under de senaste åren. Teman för Hackathoner varierar mycket, men mycket ofta uppmuntras det vid hackathonerna till att utnyttja öppna datamängder. Utnyttjandet av datamängderna har också gett värdefullt mervärde för utvecklingen av lösningar. Resultaten av Hackathoner kan ge den öppna informationen publicitet och fler användare.
Exempel på evenemang för öppna data som ordnats i Finland
Helsinki Digital Humanities Hackathon
Helsingfors universitet ordnar årligen Helsinki Digital Humanities Hackathon (på engelska). Evenemanget har ordnats sedan år 2015.
Statistikcentralens tävling Datamenestyjät
Tävlingen Datamenestyjät (på finska), som riktar sig till aktörer som utnyttjar Statistikcentralens datamängder, ger samhälleliga fördelar genom att förbättra dataläskunnigheten, främja och utveckla utnyttjandet av öppna data samt främja förutsättningarna för kunskapsbaserat beslutsfattande i samhället. I tävlingen söker man lyckade praktiska lösningar som grundar sig på kunskap samt möjligheter att använda öppna datamängder.
Open Finland Challenge
I Finland ordnades under flera år en riksomfattande idétävling för öppna data, där man strävade efter att producera innovationer som främjar ett öppet samhälle och sökte lösningar på utmaningar med anknytning till olika teman. Tävlingen resulterade i flera applikationer för användning av öppna data, bland annat planerings- och delningstjänsten för Miils-recept (på engelska) och The Flow Towards Europe, som visualiserar flyktingkrisen (på engelska).
Hjälp med att utveckla ekosystemen och ordna hackathoner får du till exempel av följande:
Aktörer som ordnar hackathoner i Finland är bland annat Ultrahack och Junction .
De mest kända ekosystemen och nätverken som främjar datadelning
{API: Suomi} är en offentlig och öppen Facebook-grupp där man diskuterar öppna data, programmeringsgränssnitt, API-ekonomi, branschstandarder och annat som gäller ämnet. Gruppen är en informell plattform för informationsdelning. Företagsledare, sakkunniga, tjänstemän, forskare, medborgarsamhällsaktörer, placerare, representanter för produkt- och serviceföretag inom gränssnittet medverkar i gruppen.
Målet med nätverket voinGLAM är att samarbeta med kulturarvsorganisationer samt främja öppnandet av kulturdata och digitalt innehåll och utnyttjandet av öppet material. AvoinGLAM är en del av det internationella OpenGLAM-nätverket som består av aktörer som arbetar med öppet innehåll och information.
Nätverket har en offentlig Facebook-grupp Avoin GLAM. AvoinGLAM arbetar numera under OKFI i nära samarbete med Wikimedia Finland.
Finland har varit medlem i det internationella partnerskapsprojektet för öppen förvaltning sedan 2013. I projektet främjar varje land öppenhet i förvaltningen genom tvååriga handlingsprogram.
Finansministeriet har publicerat en strategi för öppen förvaltning som styr arbetet inom öppen förvaltning i Finland. Du kan läsa mer om strategin för öppen förvaltning på webbplatsen för öppen förvaltning.
Strategin består av fyra tyngdpunkter inom öppen förvaltning. De konkreta tyngdpunkterna i strategin styr verksamheten i Handlingsprogrammet för öppen förvaltning på 2020-talet.
- En öppen förvaltning stärker dialogen i samhället.
- En öppen förvaltning främjar allas rätt att förstå och bli förstådd.
- Ledning och kompetens säkerställer allas möjlighet till delaktighet.
- Finland främjar aktivt öppen förvaltning internationellt.
Öppna data är också ett av temana för öppen förvaltning, eftersom det ökar transparensen i förvaltningens verksamhet och förebygger korruption. Läs mer om ämnet på Öppna förvaltningens webbsidor.
Creative Commons Finland (CCFI) är ett nätverk som representerar det globala Creative Commons-nätverket i Finland. CCFI lyder under OKFI.
CCFI administrerar webbplatsen creativecommons.fi och har koordinerat upprättandet av översättningar till finska av de olika versionerna av Creative Commons-licenserna.
Nätverket Fairdata (på finska) förbättrar samarbetet och informationsutbytet mellan de organisationer som utnyttjar servicehelheten Fairdata och CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy. Fairdata-tjänsterna är tjänster som erbjuds av undervisnings- och kulturministeriet för hantering av digitalt material. Fairdata-tjänsterna gör det möjligt att hantera forskningsmaterial och anslutande beskrivningsinformation, förvara det på ett säkert sätt och göra det lätt att hitta det. CSC genomför och upprätthåller Fairdata-tjänsterna (på finska). Alla som är intresserade av att använda och utveckla Fairdata-tjänsterna är välkomna att delta i nätverkets verksamhet.
Gruppen Finnish Open Data Ecosystem
Facebook-gruppen Finnish Open Data Ecosystem (FODE) grundades år 2009 och administreras av OKFI. Gruppen är offentlig och öppen för alla som är intresserade av öppna data. Det är fråga om Finlands största Facebook-grupp för öppen information med cirka 5 000 medlemmar.
Fintraffics dataekosystem för trafiken
På inbjudan av Fintraffic håller ett stort antal aktörer inom trafiksektorn tillsammans på att bygga upp ett databaserat ekosystem för trafiken. Målet är bland annat att genom öppna gränssnitt förbättra informationens interoperabilitet. Genom samarbete mellan aktörerna eftersträvas konkurrenskraftiga och skalbara trafik- och mobilitetstjänster på både den inhemska och den internationella marknaden som möjliggör trygga, utsläppssnåla och användarorienterade rese- och transportkedjor som förenar olika trafikformer.
Läs mer om dataekosystemet för trafiken (på finska).
HRI Loves Developers är en kommunikations- och samarbetsverksamhet som riktar sig till utvecklare som är intresserade av öppna data i huvudstadsregionen. Verksamheten koordineras av Helsingfors Region Infoshare, en gemensam tjänst för öppna data för städerna i huvudstadsregionen. En av kommunikationskanalerna för verksamheten är den offentliga Facebook-gruppen HRI Loves Developers. HRI ordnar träffa för utvecklare 4-5 gånger per år. Dessa träffar är öppna för alla och fokuserar på ett visst tema. Bekanta dig närmare med huvudstadsregionens städers utvecklarsamarbete (på finska).
Utöver utvecklarträffarna bedriver HRI kurs- och föreläsningssamarbete med högskolorna i huvudstadsregionen. HRI:s experter har hållit många enskilda föreläsningar om öppna data och öppen geografisk information samt om möjligheterna att utnyttja dem. Dessutom har HRI i flera år bedrivit kurssamarbete med yrkeshögskolan Metropolia. På kursen som pågår en termin arbetar de studerande i små grupper där de skapar mobilapplikationer med anknytning till angivna teman eller data.
KIRAHub - innovationsekosystem för den byggda miljön
KIRAHub (på finska) är ett ekosystem inom fastighets- och byggbranschen, vars vision är att göra Finland till en föregångare inom hållbar digitalisering av den byggda miljön. KIRAHub samlar och utvecklar också själv nödvändiga plattformar för att påskynda en hållbar digitalisering inom näringsgrenen, såsom ekosystemläget Urban3, den internationella WDBE-konferensen och diskussionsforumet KIRAHVI som är öppet för alla.
Finlands Kommunförbund är intressebevakare, utvecklarpartner samt tillhandahållare av expert- och informationstjänster för den kommunala sektorn med Finlands kommuner och städer som medlemmar. I verksamheten deltar också landskapsförbunden, övriga samkommuner samt aktiebolag med kommunal bakgrund. Kommunerna i Finland producerar och utnyttjar information självständigt. I synnerhet för små kommuner är Kommunförbundet och dess anvisningar, guider, utbildningar och tjänster av central betydelse för att göra det möjligt att öppna data. Mer information om Kommunförbundets tjänster (på finska).
Gruppen Kuntien avoin data
Facebook-gruppen Kuntien avoin data är ett offentligt nätverk som grundats för de behov som kommunernas data- och informationsöppnare kan ha. I gruppen kan kommuner och andra instanser som samarbetar med kommunerna, såsom högskolor, företag, andra myndigheter och olika samfund eller enskilda personer dela information. De kan även fråga om de funderar på något gällande öppnande av information, ge kompisar råd kring information, söka samarbetspartner och ge varandra kamratstöd i att fungera som öppnare av information och förvaltningen i kommunen. Finlands Kommunförbunds sakkunniga ansvarar för upprätthållandet av gruppen.
Nätverket Open and Agile Smart Cities
Det internationella nätverket Open and Agile Smart Cities (OASC) (på engelska) skapar en grund för databaserat samarbete som främjar interoperabla lösningar, företagens innovationsverksamhet och uppkomsten av smarta tjänster. I nätverket som grundades år 2015 deltar städer från bland annat Finland, Danmark, Belgien, Spanien och Brasilien. Målet är att man i städerna ska kunna bygga upp tjänster som baserar sig på enhetliga programmeringsgränssnitt och datamodeller som valts utifrån verkliga användarerfarenheter.
Open Knowledge Finland ry, dvs. Avoin tieto ry (OKFI) (på finska) är en icke-vinstdrivande förening som grundades år 2012 och som främjar öppnandet och utnyttjandet av information. Föreningen fungerar som partnerförening för det internationella Open Knowledge-nätverket i Finland. Föreningen är ett nätverk av några hundra ledamöter, ett dussin samfund och ett par tusen personer. Nätverket består av ett aktivt kärnteam av cirka 40 proffs och aktivister som främjar föreningens ambitioner genom både projekt- och påverkansarbete.
Tietoyhteiskunnan Kehittämiskeskus ry (TIEKE) (på finska) är en oberoende, icke-vinstdrivande finländsk förening vars uppgift är att samla aktörer från informationssamhället för att utveckla det finländska informationssamhällets praxis för medborgarnas och näringslivets bästa. Föreningen består av både privata företag och organisationer inom den offentliga och tredje sektorn. TIEKE fokuserar på utveckling av digital kompetens, främjande av digitala verksamhetsprocesser och Vaikuttaja-Verkottaja-Vauhdittaja-verksamheten. TIEKE organiserar nätverksverksamhet som identifierar utvecklingstrender och digitala behov av samhällsutveckling och påskyndar en samhälleligt effektiv och eftertraktad utveckling.
Vetenskapliga samfundens delegation
Vetenskapliga samfundens delegation (VSD) samordnar den nationella strategin för Öppen vetenskap och forskning och de riktlinjer, rekommendationer och anvisningar som ingår i den. Dessa styr i hög grad öppnandet av information vid läroanstalter på högre nivå och forskningsinstitut (forskningsartiklar, undervisningsmaterial, undervisningspraxis, verksamhetskultur). VSD:s arbete har på riksnivå fört samman bland annat forskare, universitetsbibliotek, vetenskapliga föreningar och statliga ämbetsverk. Mer information på webbplatsen för öppen vetenskap.
Nätverket för öppen information i Egentliga Finland
Målet med nätverket för öppen information är en så öppen tillgång till information som möjligt i sydvästra Finland. Viktiga mål är att stärka kunskapsbasen för utvecklingen och beslutsfattandet i regionen, stödja det civila samhället och förbättra förutsättningarna för affärsverksamhet.
I nätverkets centrum står Lounaistieto, Åbo stad och Turku Science Park Oy. Även representanter från andra lokala organisationer deltar. Alla som är intresserade av ämnet, såsom representanter för kommuner och övrig offentlig förvaltning samt läroanstalter och föreningar, företagare och applikationsutvecklare, är välkomna att delta i nätverket. Nätverket främjar i stor utsträckning utnyttjandet av geografisk information och öppna data. Bekanta dig närmare med nätverket för öppen information i Egentliga Finland.
Myndigheternas öppna nätverk
Myndigheternas öppna nätverk är en offentlig Facebookgrupp som har uppstått ur en vilja att överskrida gränser och förnya den offentliga förvaltningen och göra den till en öppen och effektiv möjliggörare. Nätverket är en mötesplats för förändringsagenter, ett marknadstorg för information, ett område för utbyte av idéer och en cirkel för att sparra vilda visioner.
Wikimedia Suomi eller WMFI (på finska) är den internationella Wikimedia-stiftelsens finländska partnerförening som koordinerar de finskspråkiga Wikimedia-projekten (såsom Wikipedia, Wikiopisto, Wikikirjasto). Eftersom alla Wikimedia-projekt grundar sig på öppen information är WMFI en central användare av öppen information. När det gäller öppna data är Wikidata det viktigaste Wikimedia-projektet.