I det här avsnittet beskrivs vilken nytta olika samhällsparter kan ha av att dela och öppna information.
Digital information slits inte av att den används, istället kan man tänka på saken som att dess värde ökar ju fler som utnyttjar den. När en organisation delar med sig av sin information för mer omfattande bruk ska aktörer utanför organisationen, såsom företag och medborgare, kunna utnyttja och kombinera samma information för sina egna ändamål. Delning av information är informationssamhällets sätt att arbeta tillsammans.
Organisationer inom den offentliga förvaltningen samlar i regel in och administrerar information för lagstadgade uppgifter. Således kan även stora informationsresurser samlas in endast för en eller några uppgifter. Genom att dela denna information så att den är tillgänglig för andra i större utsträckning kan man uppnå en betydande produktivitetsökning och effektivisering av verksamheten. Dessutom kan öppnandet av information skapa nya möjligheter att utnyttja informationen i större utsträckning i samhället.
Delning av information som öppna data
Fördelarna med öppna data kan granskas på olika sätt, till exempel ur ett ekonomiskt, socialt, ekologiskt, politiskt eller prestationsmässigt perspektiv. Att öppna information om miljön främjar till exempel cirkulär ekonomi, effektivare användning av naturresurser och naturens mångfald. Öppenhet i statsbudgeten och inköpsuppgifter effektiviserar användningen av skattepengar och bekämpningen av korruption.
Öppet tillgängliga datamängder
- engagerar medborgarna och ökar aktiviteten,
- effektiviserar organisationers funktion och prestationsförmåga,
- möjliggör affärsutveckling och ekonomisk utveckling genom nya innovationer och tjänster,
- förbättrar demokratin och förvaltningens transparens,
- underlättar samarbetet mellan olika myndigheter samt
- skapar möjligheter att fritt utnyttja information för egna ändamål.
Du hittar mer information om delning av information som öppna data i följande källor:
Till vad kan öppna data användas?
Öppna data kan användas av vem som helst. Många företag och utvecklare utnyttjar den öppna informationen till exempel i olika tjänster, applikationer och undersökningar.
Exempel på olika ställen där öppna data utnyttjas finns bland annat i:
Fördelar för den offentliga förvaltningen med att öppna information
Öppnandet av information inom den offentliga förvaltningen och utnyttjandet av den öppna informationen förbättrar informationsledningen och ledningen genom information, beslutsfattandet och prestationsförmågan samt effektiviserar planeringen och genomförandet av offentliga tjänster. Den offentliga förvaltningen behöver inte samla in samma information flera gånger till exempel av olika ämbetsverk, utan information som samlats in en gång kan utnyttjas i flera olika uppgifter.
Utöver att offentlig information i princip ska vara offentlig och tillgänglig (Finlands grundlag 731/1999, 12 §, och lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet 621/1999) har många olika parter nytta av att informationen öppnas, inklusive den organisation som själv öppnar informationen. Därför är det bra om alla organisationer sätter sig in i fördelarna med att öppna information.
Organisationen som öppnar informationen kan ha nytta av öppnandet till exempel i form av färre mottagna begäran om information. I stället för att organisationens resurser går åt till att svara på begäran om information kan resurserna riktas till andra funktioner.
Öppna data öppnar nya möjligheter för myndighetssamarbete när data berikas med information från olika källor och organisationer. Till exempel Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) använder företagsinformation som Patent- och registerstyrelsen öppnat som en del av utredningen av och kommunikationen om farliga produkter.
När den offentliga förvaltningens informationsresurser är så omfattande och öppet tillgängliga som möjligt även över sektorerna är det möjligt att
- spara resurser,
- utveckla och effektivisera förvaltningens interna processer samt
- förbättra datakvaliteten, beskrivningarna och sökbarheten.
Kartläggningen av de datamängder som ska öppnas och planeringen av öppningsprocesserna kan redan i sig utveckla organisationen. Ofta utvecklas också verksamhetsprocesser som en biprodukt av kartläggningsprocessen, där en övergripande granskning eliminerar till exempel överlappande arbete eller höjer automationsgraden för informationshanteringen. Samarbetet inom en stor organisation underlättas när till exempel olika avdelningar och enheter lättare än tidigare kan använda information som andra förvaltar.
Mer information om den offentliga förvaltningens öppna data (på engelska) i tjänsten data.europa.eu.
Fördelar för samhället med att öppna information
Öppet tillgängliga datamängder ökar till exempel den offentliga förvaltningens transparens och stärker förtroendet. Med hjälp av öppen information stärks medborgarnas delaktighet och förebyggs korruption.
Öppen information utnyttjas bland annat i forskning, undervisning och medier. Öppenheten i den offentliga verksamheten och hos informationen den producerar ökar medborgarnas förtroende för den offentliga förvaltningens verksamhet och utvecklar förvaltningen med hjälp av respons från medborgarna.
Utnyttjande av öppen information i undervisningen
Öppna material, program med öppen källkod samt öppen vetenskaplig publicering har haft stor inverkan på undervisningen. Öppet material utnyttjas i stor utsträckning bland annat i universitetsundervisningen i geografi.
Numera kan man till exempel använda genuina öppna geodatamängder i undervisningen i stället för påhittade data. De studerande uppmuntras att söka och kräva öppet material och program med öppen källkod samt att öppet dela sina produkter vidare. Mer information om hur information utnyttjas i geografiundervisningen (på finska).
Öppen information utnyttjas också i yrkeshögskolorna. Till exempel vid yrkeshögskolan Metropolia har studerandena under flera år haft möjlighet att delta i kurser där man löser verkliga problem med hjälp av öppna datamängder och gränssnitt. Mer information om samarbetet mellan Metropolia och HRI (på finska).
Även vid Tavastlands yrkeshögskola har de studerande aktivt hänvisats till att utnyttja öppna datamängder. Till exempel Kukkamäki, J., Mikkonen, A., Stormi, I. & Mäntyneva, M. (2020). Utnyttjande av öppna data i undervisning och forskning (på finska). I verket J. Kukkamäki & M. Tarkkala (red.), Avoin Häme. HAMK Unlimited Journal 25.8.2020.
Fördelar för affärsverksamheten med att öppna information
Öppna datamängder är till stor nytta för företagens affärsverksamhet. Öppet tillgängliga datamängder kan minska företagets investeringsbehov och spara betydligt på företagets resurser. Företagen behöver inte på nytt samla in information som den offentliga förvaltningen har öppnat som öppna data. Genom att utnyttja öppen information kan företagen utveckla sin befintliga affärsverksamhet och skapa helt ny affärsverksamhet. Detta kan skapa nytt mervärde för företagets kundkrets eller utvidga kundkretsen ytterligare. Samtidigt kan företaget sysselsätta nya arbetstagare, vilket har ett eget viktigt värde i samhället.
Med hjälp av öppen information kan företaget dessutom förbättra
- ledning genom information,
- beslutsfattande,
- prestationsförmågan samt
- effektivisera planeringen och genomförandet av tjänsterna.
De affärsmässiga fördelarna med öppna data är både direkta och indirekta. Direkta fördelar är ekonomiska fördelar som till exempel ökar företagets kapital, antalet arbetsplatser eller ger kostnadsbesparingar. Med indirekta fördelar avses till exempel uppkomsten av nya tjänster, effektiviseringen av organisationerna och affärsverksamhetens tillväxt.
Maas Global (på engelska) säljer en månadsavgiftsbelagd Whim-app som kombinerar kollektivtrafik, stadscyklar, taxibilar, bilar för gemensamt bruk och biluthyrning. Företaget använder lokala partner i sin serviceproduktion.
Maas Global är världens första företag som producerar rörlighet som en tjänst (eng. mobility as a service). Över 20 miljoner resor har gjorts med tjänsten som lanserades i december 2018. Maas Global utnyttjar öppna data i planeringen av rutter och produktionen av tidtabeller. Dessutom grundar sig Maas Globals affärsverksamhet på andra aktörers (biljett- och betal-) gränssnitt. Med hjälp av dem kan den köpa biljetter till exempel av HRT och sälja resor som grundar sig på dem i sin egen applikation.
År 2019 vann Maas Global tävlingen "Future Unicorn Award" i Europa. Med enhörning (eng. unicorn) hänvisas till ett företag vars värde överstiger en miljard euro. Mer information om Future Unicorn Award (på engelska).
Exempel på användning av och fördelar med öppen information
Flera kommuner och statsförvaltningen har publicerat sina inköpsfakturor som öppen information. Detta har kraftigt ökat transparensen i den offentliga förvaltningens verksamhet och gjort det möjligt för organisationer inom den offentliga förvaltningen att jämföra inköpsverksamheten sinsemellan samtidigt som det bidragit till en omsorgsfull användning av de offentliga medlen.
Öppet tillgängliga inköpsfakturauppgifter har gjort det möjligt för statskontoret att skapa den användarvänliga tjänsten Granska upphandlingar, via vilken det är lätt att jämföra olika organisationers uppgifter sinsemellan.
Kommunernas och samkommunernas öppna ekonomiska uppgifter
Ekonomiska uppgifter som godkänts av kommuner och samkommuner finns tillgängliga som öppna data via rest-gränssnittet i JSON- och XML-form. Detta har gjort det möjligt för Statskontoret att skapa den användarvänliga tjänsten Granskaförvaltningen.fi. På så sätt kan dessa uppgifter fritt utnyttjas antingen som rådata eller via användargränssnittet till exempel för ledning genom information och utveckling av verksamheten inom den offentliga förvaltningen.
Öppna material om geografisk information
Finlands miljöcentral (SYKE)
SYKEs öppna material används mångsidigt som stöd för planering och beslutsfattande, till exempel i planläggning, i behandlingen av olika tillstånd samt i bedömningen av projektens miljökonsekvenser. Dessutom utnyttjas materialet som forsknings- och undervisningsmaterial vid universitet och andra läroanstalter.
SYKEs geografiska information i kombination med annat material används också i tjänster avsedda för kommunikation och delning av miljöinformation, som bland annat NTM-centralerna har utarbetat för kommunerna och andra aktörer i den egna regionen. Exempel på detta finns på webbplatsen för NTM-centralen i Birkaland. Andra exempel på applikationer där SYKEs geografiska information används är källan till forskningsdata med vattentema vesi.fi samt meriopas.fi som är avsedd för att söka och titta på marin information.
SYKEs öppna geodatamängder kan laddas ner som materialpaket eller genom att utnyttja öppna gränssnittstjänster. Metadatabeskrivningar har också gjorts upp för dessa material. SYKEs INSPIRE-material erbjuder laddningstjänsterna enligt INSPIRE-direktivet i huvudsak som GML-filer via Atom-flödet. WFS-direktmottagarbeställningstjänsten har publicerats för en del av materialet. Geodatamängder som laddas ner från SYKEs tjänst omfattas av användningstillståndet för öppna datamängder.
Lantmäteriverket
Lantmäteriverkets öppna material utnyttjas i stor utsträckning inom olika sektorer. Dessa är bland annat offentlig förvaltning, skogsbruk, byggande, navigering, planering och framställning av program, forskning och utbildning. Öppet material utnyttjas även i olika typer av hobbyverksamhet i stor utsträckning.
Exempel på webbläsartjänster:
Exempel på mobilapplikationer:
I kommersiella navigationsapplikationer utnyttjas också öppna data.
Lantmäteriverkets kart- och geodatamängder finns i både gränssnittstjänsten och filtjänsten. Via gränssnittstjänsten finns alltid den uppdaterade informationen tillgänglig och till exempel WMS-, WMTS-, WFS-, REST- och OGC API Feature-standarderna är tillgängliga. Till exempel Kartplatsen och Paikkatietoikkuna är användargränssnitt där gränssnittstjänster utnyttjas. Filer som är tillgängliga via filtjänsten är material för en viss tidpunkt. Lantmäteriverket har gett användarna anvisningar om valet av gränssnittstjänst och filtjänst.
Meteorologiska institutet
Meteorologiska institutets öppna geodatamängder är beroende på materialet tillgängliga antingen som en laddnings-, visnings- eller filtjänst. Största delen av materialet erbjuds via WFS-gränssnittet enligt det maskinläsbara INSPIRE-direktivet. De vanligaste väderobservationerna är också tillgängliga via ett särskilt användargränssnitt via Meteorologiska institutets webbsidor. Dessutom har vissa material i hilaformat också publicerats via tjänsten Amazon AWS Public Datasets.
Meteorologiska institutet har på sin webbplats samlat exempel som utnyttjar öppen väderinformation (på finska).
Statistikcentralen
Statistikcentralens öppna geodatamängder omfattar statistiska områden och tillhörande statistikuppgifter. Materialen är tillgängliga via WMS- och WFS-gränssnittet, och vissa av materialen finns i enlighet med INSPIRE-direktivet tillgängliga via WMS-gränssnittet och den nya typen av OGC API Features gränssnitt. Läs mer om Statistikcentralens öppna geodatamängder samt användningen av materialet.
Öppen information i Suomi.fi-servicedatalagret
De tjänster som produceras av den offentliga förvaltningen och olika servicekanaler i anslutning till dem har beskrivits på ett enhetligt sätt i Suomi.fi-servicedatalagret (SDL), som är ett gemensamt och centraliserat datalager som upprätthålls av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Organisationer inom den offentliga förvaltningen är enligt lag skyldiga att använda Suomi.fi-servicedatalagret, men privata serviceproducenter kan också använda tjänsten inom ramen för användarvillkoren.
SDL:s uppgifter är uppdaterade och tillförlitliga, helt öppna och avgiftsfria data. Uppgifter om tjänster och servicekanaler behöver inte underhållas i flera system utan organisationen kan använda sitt service- och servicekanalinnehåll i SDL i sina egna tjänster automatiskt via ett öppet gränssnitt. Till exempel utnyttjar FPA sina uppgifter om serviceställen i SDL i sin egen sökning av serviceställen genom att söka uppgifter om samservicens servicepunkter i SDL, varvid uppgifterna uppdateras direkt i FPA:s sökning av serviceställen som upprätthålls av kommunerna. Även i de lösningar som utvecklats inom det nationella programmet för artificiell intelligens AuroraAI utnyttjas servicedatalagrets öppna data. Programperioden var 31.1.2020–31.12.2022.