Tässä osiossa kuvataan, miten ja missä avattava tietoaineisto kannattaa julkaista.
Tietoa jo avanneet organisaatiot ovat yleensä julkaisseet avattavan tietoaineiston metatietoineen julkisessa dataportaalissa, jotta tietoaineisto olisi mahdollisimman helposti ja nopeasti löydettävissä.
FAIR-periaatteiden noudattaminen datan julkaisussa
FAIR-periaatteet ovat alun perin kehitetty tutkimustiedolle. Niitä voi kuitenkin soveltaa myös avoimen datan julkaisussa, vaikka kaikkia periaatteita ei välttämättä voikaan noudattaa sellaisenaan.
FAIR-lyhenne tulee sanoista Findable (löydettävä), Accessible (saavutettava), Interoperable (yhteentoimiva) ja Re-usable (uudelleenkäytettävä).
Kuva: FAIR-periaatteet lyhyesti selitettynä
Periaatteita noudattamalla pyritään varmistamaan, että dataa on helppo käyttää uudelleen ja julkaistu data kuvailutietoineen on laadukasta.
Varmista, että julkaisemasi avoin data noudattaa FAIR-periaatteita:
- Julkaise data julkisessa dataportaalissa, esimerkiksi Avoindatassa.
- Varmista, että data saa yksilöllisen tunnisteen.
- Julkaise data avoimessa tiedostomuodossa.
- Kuvaile data kattavasti.
- Lisensoi data avoimella käyttöluvalla, kuten Creative Commons BY 4.
Lue lisää FAIR-periaatteista avoimen datan julkaisemisessa.
Missä data kannattaa julkaista?
Valtionhallinnon tekemät datan avaukset on hyvä tehdä näkyviksi Avoindata-palvelussa. Sitä kautta viesti tavoittaa suuren määrän datan hyödyntämisestä kiinnostuneita.
Tiedon jakamista varten perustettuja dataportaaleja löytyy useita.
- Avoindata-palvelussa kuka tahansa voi julkaista kaikenlaista avointa dataa.
- Pääkaupunkiseudun kaupungit julkaisevat datansa lähtökohtaisesti HRI-palvelussa.
- Paikkatietohakemisto kokoaa tiedontuottajien laatimat ja julkaisemat paikkatietojen ja -palveluiden metatiedot
- Kansainvälisesti eri julkishallinnon tietoaineistojen metatietoja voi hakea ja selata data.europa.eu-palvelussa.
Avoindata-palvelu toimii kansallisena avoimen datan yhteyspisteenä, josta löytyvien tietoaineistojen kuvailutiedot harvestoidaan ja julkaistaan Euroopan komission hallinnoimassa data.europa.eu-palvelussa. Avoindata sisältää paljon muissa suomalaisissa dataportaaleissa julkaistujen tietoaineisten kuvailutietoja - tietoja harvestoidaan muun muassa Helsinki Region Infoshare -palvelusta ja Paikkatietohakemistosta.
Sen lisäksi, että organisaatio julkaisee tietoaineistonsa kuvailutiedot jossain dataportaalissa, voi organisaatio julkaista tietoa myös omilla verkkosivuilla.
Julkaiseminen Avoindata-palvelussa
Avoindata on kansallinen avoimen datan palvelu. Sen tavoitteena on koota kaikki suomalainen avoin data yhteen paikkaan.
Kansallisessa portaalissa on se hyöty, että organisaation ei tarvitse käyttää omia resurssejaan portaalin kehittämiseen ja ylläpitoon. Avoindataa kehitetään jatkuvasti ja portaalilla on vakiintunut käyttäjäkunta, joten erilaiset hyödyntäjät löytävät uudet aineistot helposti. Palvelu perustuu avoimeen lähdekoodiin ja on käytettävissä kolmella eri kielellä.
Avoindata-palvelu tarjoaa muun muassa:
- Maksuttoman julkaisualustan avoimille tietoaineistolle.
- Kansainvälistä näkyvyyttä. Data.europa.eu-palvelu harvestoi Avoindata-palvelua, eli kaikki palveluun ladattu data löytyy myös Euroopan kansainvälisestä avoimen datan portaalista.
- Tilastoja. Avoindatasta saa erilaisia tilastoja muun muassa palvelun käytöstä sekä organisaatioiden ja tietoaineistojen suosittuudesta.
- Tukimateriaalia datan avaamiseen ja julkaisemiseen.
Avoindatan käyttö on mahdollista myös rajapinnan kautta. Lisätietoja Avoindatan käyttämisestä rajapinnan kautta.
Julkaiseminen Paikkatietohakemistossa ja Paikkatietoikkuna.fi-palvelussa
Paikkatietohakemisto on Maanmittauslaitoksen ylläpitämä kansallinen metatietopalvelu, jossa tiedontuottajat laativat, julkaisevat ja päivittävät metatietoja. Lue lisää metatietojen julkaisemisesta Paikkatietohakemistossa.
Paikkatietoikkuna.fi-palvelu on Maanmittauslaitoksen ylläpitämä kansallinen geoportaali, joka esittelee paikkatietoaineistoja ja -palveluja sekä niiden hyödyntämismahdollisuuksia. Maanmittauslaitos vie tiedontuottajien rajapintapalveluiden kautta julkaisemia karttatasoja Paikkatietoikkunaan pyynnöstä. Kunkin tiedontuottajan kanssa tehdään sopimus, jossa sovitaan mm. käyttöehdoista. Lisätietoja Paikkatietoikkunasta.
Palvelut ovat on keskeinen osa Suomen INSPIRE-toimeenpanoa. INSPIRE-direktiivin velvoittamia ovat viranomaiset, jotka hallinnoivat tai ylläpitävät direktiivin soveltamisalaan kuuluvia paikkatietoaineistoja. Lisää INSIPIRE-direktiivin velvoitteista Maanmittauslaitoksen verkkosivuilta.
Julkaiseminen HRI-palvelussa
Pääkaupunkiseudun kaupunkien (Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen kuntayhtymineen) avoimet datat julkaistaan hri.fi:ssä, josta datojen metatiedot harvestoituvat automaattisesti Avoindataan.